Suomalaisen autourheilun suosio on huipussaan

Neste Ralli

Suomalaiset ovat rallikansaa, ja tämän todistaa vuodesta toiseen yhtenä seuratuimpana tapahtumana oleva Jyväskylässä ajettava Neste Ralli, joka houkutteli television ääreen katsojia enemmän kuin mikään muu ohjelma tuona aikana. Neljänä rallipäivänä pyörivät television katsojamäärät olivat rallilähetyksissä kahden sadan tuhannen molemmin puolin. Televisiointi olikin laajempaa kuin koskaan aikaisemmin, sillä nyt tapahtumasta televisioitiin viisi erikoiskoetta. TV -signaali jaettiin yli 100 maahan, ja 35 televisioyhtiötä seurasi kisoja aktiivisesti.

MM-rallisarja ja Suomessa erityisesti Neste Ralli ovatkin nyt kovassa nosteessa. Neste Rallia, aiemmalta nimeltään Jyväskylän Suurajoja, on ajettu Suomessa yhtäjaksoisesti vuodesta 1951 lähtien. Rallin televisiointioikeuksien sopimus päättyi kauden 2018 jälkeen, mutta MTV sopi jatkosopimuksen joten rallia saadaan jatkossakin seurata omilta kotisohvilta.

Sosiaalisen median kasvattama suosio

Sosiaalinen media on tavoittanut erityisesti nuorta rallikansaa, ja Neste Ralli tavoitti kisaviikolla peräti 97 miljoonaa sosiaalisen median käyttäjää. Neste Rallin ja World Rally Championshipin eli WRC:n kotisivuilla vieraili puolestaan 2,5 miljoona kävijää. Neste Ralli onkin suomalaisten nuorten miesten keskuudessa eniten seurattu urheilutapahtuma. MM-rallisarjaan liittyvät WRC -nettipelit ja Unibet ovat myös suosittuja, ja niissä on mukana myös Suomen Jyväskylä sekä Toyota -rallitalli, ja pelissä voi ajaa vaikkapa Esapekka Lappina. World Rally Championship -pelejä on julkaistu vuodelta 2001 saakka, ja uusin julkaistu on WRC 7 vuodelta 2017.

Neste Ralli on nyt suurin ja suosituin tapahtuma vuosiin. Myös FIA on huomioinut Neste Rallin kehittymisen tapahtumana, ja se on palkittu useaan otteeseen. Jo vuonna 1997 se sai tehdastallien myöntämän “Award of Excellence” -palkinnon suorittamastaan turvallisuustyöstä, samoin vuonna 1999 mutta sillä kertaa tapahtumajärjestäjien markkinointiansioista. Hippoksen super -erikoiskokeen rakentaminen VIP-kylineen oli onnistunut hanke joka toi tuon palkinnon.

Vuonna 1998 Neste Ralli äänestettiin parhaaksi MM -osakilpailuksi, samoin kuin vuonna 2002. Perusteluissa todettiin tuolloin että “järjestäjät Suomessa osoittivat perusteellisesti ymmärtävänsä, mitä niin katsojat kuin kilpailijatkin odottavat nykyaikaiselta rallikilpailulta”. Urheilullinen, kaupallinen ja järjestelyn taso on siis onnistuttu jo tuolloin nostamaan onnistuneesti esille. Neste Ralli valittiin vielä kahtena seuraavanakin vuonna parhaaksi MM -osakilpailuksi.

Vuonna 2017 Neste Ralli saavutti ympäristötavoitteensa, eli kolmiportaisen ympäristöakkreditoinnin korkeimman tason, Achievement of Excellencen. Tämän ympäristöluokituksen kultatason on saavuttanut vain neljä rallin MM-osakilpailua.

Tilastojen perusteella

Suomalaiset rallikuskit ovat menestyneet rallissa hyvin kautta aikojen, ja tasainen varmaa voittomenestystä Neste Rallissa oli erityisesti vuosina 2004 – 2007, jolloin Marcus Grönholm kartturinaan Timo Rautiainen ajoivat rallin voittoon kaikkina noina vuosina. Tämän jälkeen suomalaiset ja ranskalainen Sebastian Loeb vuorottelivat muuten kisan voitosta, ja epäonnisiakin vuosia osui jokunen suomalaisille rallikuskeille, mutta viime vuonna 2017 Neste Ralli oli suosituin ja suurin tapahtuma koskaan, eikä vähiten suomalaisten kuskien hienosta menestyksestä johtuen. Tosin kuluneen kesän

2018 ralli oli vielä suurempi tapahtuma, mutta siitä ei ole vielä valmistunut tilastoja, niin tutkaillaan tässä vuoden 2017 lukuja, jotka on saatu Jyväskylän ammattikorkeakoulun toteuttaman kävijäkyselyn perusteella.

Neste Rallin voitti vuonna 2017 Esapekka Lappi ja

Juho Hänninen sijoittui kolmannelle sijalle, joten suomalaisjuhlaa riitti. Tapahtuman eniten tyytyväisyyttä aiheuttavia tekijöitä on ollut kyselyn mukaan tunnelma, ensiluokkainen turvallisuus, laadukkaat järjestelyt sekö vahvat perinteet. Myös FIA:n tekemissä kyselyissä tuli samankaltaiset tulokset.

Katsojaluvuissa kasvua oli edelliseen vuoteen 2016 verrattuna 13 % nyt 265 000 katsojan luvuillaan. Jyväskylän Paviljongin kilpailukeskus ja huoltoparkki kestitsivät neljän päivän aikana yhteensä 61 000 vierasta. Eniten katsojia houkutteli Harjun erikoiskoe, joka ajettiin Jyväskylän keskustassa, siellä katsojia oli 35 000, ja Ouninpohja Jämsässä houkutteli sekin katsojia 20 000.

Naisten osuus katsojista on kasvanut, ja nyt se oli 33 %. Neste Ralli onkin profiloitunut kansan keskuuteen koko kansan urheilujuhlana, joka kokoaa yhteen perheet, ystävät, fanit ja yritykset. Kansainvälisten kävijöiden osuus tapahtumista on noin 8-12 %.